Seboroični dermatitis

12. marta 2019.  |  Preporuka

Šta je seboroični dermatitis?

Seboroični dermatitis je upalna, preterana reakcija kože na gljivicu iz roda malassezije, koja je, inače, deo normalne flore na površini kože. Oboljenje je češće kod muškaraca, a veruje se da ga ima oko 5% populacije.

Kako da prepoznate seboroični dermatitis?

Promene na koži u vidu bledog crvenila, perutanja žućkastim ljuspicama, a ponekad i svraba, najčešće se javljaju u predelima gde je pojačano mašćenje kože – između obraza i nosa, na bradi, u kosi i na ivici kosmatog dela glave i lica, u ušnim školjkama i iza njih, u predelu obrva. Ponekad se, mada retko, mogu proširiti i na celo telo.

Kakva je terapija?

Terapija je lokalna, kortikosteroidima koji smanjuju upalu, ali se primenjuju u ograničenom periodu i pod kontrolom dermatologa. Antimikotici smanjuju prisustvo gljivice malassezije i mogu se primenjivati duže. Imunomodulatori su novija generacija lekova koji deluju protiv upale.

Kako se neguje koža?

Adekvatna nega namenskim preparatima važna je da ne bi došlo do iritacije i pogoršanja simptoma.  Preparati treba da budu hipoalergijski- bez sapuna, bez parabena, bez parfema i drugih iritanasa.

Tokom higijene izbegavajte pretoplu vodu: ona treba da bude hladna ili mlaka, a sredstva za higijenu bez deterdženata (sindeti). Kožu nemojte trljati peškirom, nego je blagim tapkanjem peškirom osušite.

Hidratacija je neophodna, ali je važno da preparati ne sadrže sastojke koji mogu iritirati kožu, pojačati upalu, ili pospešiti razmnožavanje gljivica.

Najčešća greška u nezi je pranje zamašćene kože agresivnim sredstvima za pranje i pretoplom vodom, jer ovo narušava zaštitni sloj kože i dodatno pogoršava upalu.

Brijanje – vodite računa da u vašem gelu za brijanje i nezi posle brijanja nema iritirajućih supstanci poput boja, mirisa, mentola i slično. Ne koristite tonike posle brijanja jer u većini slučajeva sadrže alkohol i iritiraju kožu.

Koji su uzroci seboroičnog dermatitisa?

Genetske predispozicije imaju ulogu u javljanju ove upalne dermatoze kože, koja se najčešće javlja posle puberteta, i smatra se hroničnom – ne može se izlečiti, ali se može kontrolisati adekvatnom terapijom i negom. Disbalans u lučenju sebuma i njegovog zadržavanja na koži, preterano razmnožavanje gljivica malessezia furfur, nedostatak linolne kiseline i ubrzano ćelijsko obnavljanje kože, tipično je za kožu sa seboroičnim dermatitisom.

Seboroični dermatitis nije zarazan, ali jeste povezan sa imunološkim stanjem organizma, pa se simptomi pogoršavaju usled drugih bolesti ili stresnih stanja za organizam, iscrpljenosti, pa i promene godišnjih doba. Simptome mogu pogoršati i veoma hladno ili suvo vreme,  konzumiranje alkohola, slane i jako začinjene hrane.

Za seboroični dermatitis je tipično da se smenjuju faze povlačenja simptoma i njihvog ponovnog javljanja.

Kako se neguje kosa?

Perut se često izjednačava sa seboroičnim dermatitisom kože glave, ali ove dve pojave nemaju iste uzroke niti tretman.

Kosu treba prati medicinskim šamponima za često pranje kose bez deterdženata (bez sapuna), ili namenskim šamponima za seboroični dermatitis koji sadrže sastojke koji suzbijaju razvoj gljivica malessezije. Izbegavajte da sušite kosu fenom, a ako je farbate, koristite farbe bez amonijaka, i to isključivo u periodima remisije (bez simptoma dermatitisa). Takođe izbegavajte preparate za stilizovanje kose: gelove, lakove ili pene, a naročito ako su simptomi dermatitisa prisutni.

Temenjača

Temenjača kod beba je vrsta seboroičnog dermatitisa, u vidu masnih, žućkastih slojevitih promena kože na bebinom temenu, ali je prolaznog karaktera i vremenom potpuno nestaje.

Da bi se sprečila pojava temenjače, bez obzira da li je bebino teme već pokriveno kosom ili ne, ono mora i da se očešlja, i to posle svakog kupanja.
Vrlo je važno da se ljuspice ne skidaju agresivno, jer može doći do oštećenja kože, što pogoduje bakterijama i pojavi infekcija.

Bez obzira na debljinu i površinu temenjače na bebinoj glavi, taj deo treba tretirati odgovarajućim preparatima koji nežno uklanjaju ljuspice, umiruju i neguju kožu glave.